Świadectwo założyciela AJIM

Szymon

Płyta „Deus caritas est” jest owocem „rekolekcji szpitalnych”, które odbyłem w okresie 25.09 – 20.10.2015 r. w Poznaniu. Pobyt w szpitalu był efektem nagłego pogorszenia się stanu zdrowia, kiedy to dosłownie z dnia na dzień liczba moich płytek krwi spadła do drastycznie niskiego poziomu (3 tys. przy normie 140 – 450tys). Wówczas na całym ciele pojawiły się wybroczyny. Krew leciała mi z dziąseł, nosa a według opinii lekarzy wylew krwi do mózgu był tylko kwestią czasu. Jednak dzięki Opatrzności Bożej, wstawiennictwu Niepokalanej oraz świętych, których szczególnie czczę (o. Pio, św. Faustyna, św. Jan Paweł II, św. Franciszek, św. Maksymilian Kolbe, bł. Jerzy Popiełuszko i sługa Boży kard. S. Wyszyński) otrzymałem WIELKI DAR w postaci „drugiego życia”. Nie mam wątpliwości, że to był cud!

Po tych przeżyciach Duch Święty „podyktował” mi słowa i melodię do pierwszej piosenki pt: „Deus caritas est”, która – jak się później okazało – stała się finalnym tytułem całej płyty z 12-stoma autorskimi utworami. Paradoksem jest, że Pan Bóg wybrał do realizacji tego projektu prawdziwego „osiołka muzycznego”. Nie mam wykształcenia muzycznego, nigdy nie należałem do żadnej scholi, a nawet fałszuję. Powtarzam jedynie słowa św. Pawła: „Wszystko mogę w tym, który mnie umacnia”.(Flp. 4,13)

Mam świadomość, że bez pomocy Bożej ten projekt po ludzku byłby niemożliwy do zrealizowania. Od pierwszego natchnienia do wydania płyty wraz z koncertem minęły zaledwie 2 miesiące. Po drodze było wiele nieprzespanych nocy i różnych niesprzyjających wydarzeń, które miały zweryfikować naszą ufność w Pana. Dziś wiem, że projekt jest efektem wspólnej pracy wielu wspaniałych osób i że zrealizowaliśmy go najpiękniej jak potrafiliśmy. Przebaczcie nam wszelkie niedociągnięcia, jesteśmy tylko słabymi narzędziami ale wierzymy, że „jeżeli Bóg z nami, któż przeciwko nam” (Rz. 8,31).

Płyta jest jednak przede wszystkim „cegiełką” i pięknym uczynkiem w Roku Miłosierdzia, który przyczyni się do spełnienia marzenia chorej na dziecięce porażenie mózgowe Natalii. Dzięki niemu Natalia ma szansę pojechać na pielgrzymkę do Lourdes, w maju 2016r. Mam również nadzieję, że płyta ta pozwoli każdemu, który się z nią zetknie doświadczyć MIŁOŚCI Boga i będzie inspiracją do tego, aby jak najpiękniej przeżyć Rok Miłosierdzia Bożego.

Wszystko dla Jezusa przez Maryję

Szymon Grzechulski